نمونهی پکینگ و اینویس تشریفات گمرکی چیست؟
فاکتور تجاری خرید (invoice) و لیست بستهبندی کلی (packing list) از مهمترین اسناد و مدارکی هستند که باید برای حمل و نقل بینالمللی یک محموله تهیه کنید. سیاهه تجاری خرید و لیست عدلبندی در عموم به نامهای اینویس و پکینگ لیست نیز شناخته میشوند. جهت آشنایی بیشتر با این موضوع و کسب اطلاعات لازم درباره تشریفات گمرکی، تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
بر اساس قوانین تهیه این اسناد و مدارک بر عهده فروشنده کالا است. فروشنده باید تمام اطلاعاتی نظیر: ماهیت و نوع کالا، ابعاد، تعداد، ارزش هر کالا، ارزش کل محموله، کد تعرفه گمرکی و … را در قالب Packing list و Invoice تهیه و برای صدور مجوز صادرات به گمرک تحویل دهد.
این اسناد حتما باید توسط فروشنده مهر شده و سپس توسط شخص مجاز در شرکت امضا شود و با انجام این کار درستی و صحت اطلاعات درج شده در صورت حساب و لیست عدلبندی تضمین میشود. در نهایت فروشنده کالا برای انجام تشریفات گمرکی صادرات باید لیست عدلبندی و سیاهه تجاری خرید را به گمرک کشور صادر کننده تحویل دهد. در این بین خریدار هم باید این اسناد و مدارک را در زمان ترخیص کالا در مقصد به کشور واردکننده تحویل دهد تا صحت این اسناد مشخص شود. در ادامه جزئیات مربوط به تشریفات گمرکی و سیاهه تجاری خرید و لیست عدلبندی مورد بررسی قرار میدهیم.
معرفی اینویس (Invoice)
فاکتور تجاری یا اینویس از اسناد بسیار مهمی است که صادرکننده کالا یا همان فروشنده باید آن را با بقیه اسناد مطابق با قرارداد فروش برای فرد خریدار ارسال کند. در این سند اطلاعاتی در مورد مبلغ توافق شده که فرد خریدار باید در مقابل تحویل کالا یا خدمات به فروشنده پرداخت کند، وجود دارد. در حالت کلی، اینویس معمولا بین فروشنده و خریدار رد و بدل میشود و در بعضی مواقع میتواند در وجه اشخاص نیز صادر شود.
اطلاعات درج شده روی اینویس
فروشندگان سیاهه تجاری را بسته به ساختار سازمان و سلیقه خود طراحی میکنند و نیاز نیست همه آنها دارای یک شکل مشخص باشند. هر سیاهه تجاری یا همان اینویس به صورت کلی باید دارای اطلاعات زیر که بر روی کاغذ مارک دار همراه با تاریخ صدور اینویس درج شده، باشد:
- نام و نام خانوادگی فروشنده و خریدار کالا
- آدرس فروشنده و خریدار کالا
- مشخصات کالا (تعداد، قیمت، وزن، مقدار کالا همراه با توضیحات کامل)
- شماره سفارش و یا قرارداد
- قیمت کل با در نظر گرفتن هزینه های از پیش تعیین شده
- علامت حمل و نقل
- شرایط پرداخت هزینه و تحویل کالا
- نام کشتی حمل کننده کالا (در صورت نیاز خریدار)
- نام کشور سازنده کالا (در صورت تمایل خریدار)
- بندر بارگیری و بندر تخلیه کالا (در صورت تمایل خریدار)
- جزئیات مربوط به هزینههای بیمه و … ( در صورت تمایل خریدار)
انواع اینویس کدامند؟
بر اساس درخواست و اطلاعات مورد نیاز خریداران، سه نوع سیاهه تجاری دیگر هم صادر میشود که به شرح زیر میباشند:
- سیاهه کنسولی (Cosular Invoice)
در بعضی از کشورها مثل: آمریکای جنوبی این نوع سیاهه را درخواست میکنند. سیاهه کنسولی فرم چاپی است که در سفارت خانههای کشور فروشنده تکمیل و مهر شده که در نهایت تمام هزینهها آن توسط فروشنده پرداخت میشود.
- سیاهه گواهی شده (Cerified Invoice)
در سیاهه گواهی شده، فروشنده باید کالای فرستاده شده بر اساس قرارداد، و یا اطلاعاتی مانند: عدم وجود ممنوعیت کالا از طرف کشور را تایید کند و سپس توسط مقام رسمی در اتاق بازرگانی امضاء شود.
- سیاهه تایید شده (Legalised Invoice)
در بعضی از کشورها مانند کشورهای خاورمیانه، از فروشندگان درخواست میشود که سیاهه تجاری را علاوهبر به تایید رساندن در اتاق بازرگانی محل خود و به تایید سفارت یا کنسولگری کشور خریدار هم برسانند.
نمونه یک اینویس استاندارد
همانطور که در ابتدا گفته شد، در صورتی که خریدار درخواست سیاهه خاصی نکند، فروشنده اینوس آن را طبق میل خود طراحی میکند. اطلاعات نمونه استاندارد یک اینویس به شرح زیر میباشد:
- Shipper (seller): نام فروشنده یا صادرکننده کالا به همراه نام، آدرس پستی و تلفن شرکت
- Consignee (Buyer): نام شرکت خریدار کالا به همراه آدرس پستی و شماره تلفن
- Invoice Date: تاریخ صدور سیاهه
- Invoice No: شماره مسلسل
- No: ردیف کالا و یا خدمات ارسالی
- Description: توضیحات کوتاه در مورد خدمت و یا کالای ارسالی
- HS Cod: کد تعرفه گمرکی کالا
- Quantity: تعداد کالا
- Unit Price (Currency): قیمت هر کالا
- Total Price (Currency): قیمت تمام کالاهای ارسالی
نکته: حتما باید نوع واحد ارزی را قبل از درج قیمت تعیین کرده و سپس دو بخش آخر را تکمیل کنید.
معرفی پکینگ لیست (Packing List)
لیست عدلبندی یا همان پلینگ لیست دارای کاربرد و ساختاری مشابه با اینویس است. پکینگ لیست علاوهبر استفاده در زمان انجام تشریفات گمرکی و صادرات و واردات، برای شرکتهای حمل و نقل هم کاربردی و قابل استفاده است. این لیست به صورت کلی شامل اطلاعاتی نظیر: نوع، ابعاد، تعداد، وزن خالص، وزن ناخالص میشود.
نمونه یک نمونه پکینگ لیست
پکینگ لیست هم مانند سیاهه تجاری دارای الگو و ساختار مشخصی نیست و طراحی آن به شکلهای گوناگونی صورت میگیرد. اطلاعات پکینگ لیست به صورت کلی شامل موارد زیر میباشد:
- Box / Pollet No: تعیین نوع بسته بندی (جعبه چوبی، جعبه فلزی، کارتن و …)
نکته: توجه داشته باشید که تعداد کالا در سیاهه تجاری یا همان اینویس درج میشود و تنها نوع بستهبندی و تعداد بستهها را در پکینگ لیست وارد میکنند.
- Dimension / Cm: اطلاعات مربوط به ابعاد بسته (ارتفاع، طول و عرض) را بر حسب سانتیمتر
- Gross Weight / Kg: وزن هر بسته را پس از بستهبندی بر حسب
- Net Weight / Kg: وزن خالص کالا قبل از عملیات بستهبندی بر حسب کیلوگرم